2009-09-29

Unna mig lite inredning och diverse

Nämde tidigare att det kanske skulle bli mer sparat denna månad. Nu kommer det inte bli så för att jag vill köpa lite saker till hemmet. Oktober kan bli en månad då jag inte sparar nåt alls med pga att det behövs införskaffas saker till hemmet. Men jag har ju faktiskt passerat mitt årsmål med råge måste jag ju säga själv. Hade ju satt upp ett mål på 50.000:- och det har jag klarat av för ett bra tag sedan. Känns rätt skönt att man kan luta sig tillbaka och inse vad man uppnått i år.

Läste just på Nordea`s hemsida att reporäntan väntas höjas snabbare än vad man trott tidigare. Det känns väldigt bra.

Kom just på att jag bara är 1.234:- kronor från nästa delmål. Nästa månad är det uppnått. Då ska den summan minst in på kontot.

2009-09-25

Sparande September

Denna månad sätter jag undan +6.500:- har inte räknat på hur allt blir exakt än, men ska ta tag i det dagarna fram över. Kan möjligtvis bli lite till senare. Allt sparande är uppdaterat i högermarginalen längre ner.


2009-09-24

Lycka eller pengar

Det här med att man blir lycklig av pengar finns det delade meningar om. Många blir säkert överlyckliga medan en person som jag inte känner lycka över ett stort bankkonto, snarare trygghet. Men om jag skulle tvingas välja mellan mitt nuvarande sparkapital och att vara lycklig väljer jag idag det senare alternativet. Varför? Jo, för att sitta ensam och olycklig med en massa pengar gör inte mig speciellt lycklig. Skulle helst ha ett liv där jag känner att jag trivs. Jag vet vad jag pratar om för många år sedan satt jag med 0:- i buffert.

Är nyfiken på hur ni läsare resonerar där?

2009-09-18

Ny undersökning


Nu finns den nya undersökningen i högerspalten och den gamla syns nedan:




2009-09-15

Pengar och avundsjuka (Opublicerat)

Alla som har pengar eller har råd att köpa fina saker råkar ofta ut för en viss avundsjuka från en del bittra personer i sin närhet. Jag har råkat ut för det som många andra har gjort. Jag hade en gammal bekant på besök när jag just flyttat till min nya lägenhet som kom in här och genast började ge mig lite småpikar som han försökte lägga fram lite halvspydigt.
Efter den tredje piken vart jag lite lätt irriterad för då förstod jag ju vad det handlade om. Avundsjuka!

Han kom hit och jag bjöd in han och hans son en sommardag några månader efter min inflyttning. Dom steg in och satte sig i vardagsrummet i min soffa och vi började prata lite allmänt och allt var trevligt. Har alltid tyckt han varit en bra person som jag kunnat snacka med då jag är god vän med hans son.
Vi började prata lite om att vi båda skulle köpa en ny plasma tv och vi disskuterade lite olika modeller som vi hade spanat in. Då nämnde jag en modell som jag hade haft koll på en längre tid och då frågade han vad den kostade. Jag sa nåt i stil med 11.995:.- kronor och då kom den första piken att "Ojdå det var en del, fast å andra sidan det är väl inga pengar för dig" Sen småskrattade han. Då vart jag lite paff. Hans son vet att jag sparat lite men han har ingen aning om hur pass mycket. Sen tänkte jag inte mer på det.

Vi fortsatte att prata och så fick han syn på mina dvd filmer som jag hade stod på golvet för jag hade inte hunnit köpa nån bokhylla till dom så jag kunde få undan dom lite. Då kom pik nummer två, "Där var det filmer, nån som har pengar?" Sa han. Jag svarade knappt bara höjde på ögonbrynen medans vi gick ut i köket för han hade inte sett resten av lägenheten. Då frågade han en sak om min nyköpta kaffebryggare som jag hade stod på diskbänken. Vad är det där sa han? Det är en kaffebryggare med lite nyare design på sa jag då. Då kom pik nummer tre "Jaha, så vanliga kaffebryggare duger inte då?" Då räckte det, då kom irritationen på en gång kände jag och jag drog till med några minuter senare att jag har jobb snart och jag måste hinna vila lite innan dess. Så då rörde dom sig hemåt efter det. Sedan dess har jag inte velat haft hit nån av dom igen. Har träffat han ute och han har frågat om jag vill komma över på fika, men har inte haft nån större lust efter hans beteende som han visade upp sist. Vart väldigt förvånad när han höll på som han gjorde, tyckte det var tråkigt för han har aldrig visat upp den sidan tidigare.

Jag berättade det här för min mor och hon frågade genast hur det var hemma hos honom när jag var där innan detta hände. Då sa jag som det var att han var sjukskriven och att det såg ut som ett mindre bombnedslag när man kom in där. Väldigt rörigt! Då sa hon att det är säkert därför att han tyckte du hade fint och att det stack i hans ögon lite för att han själv inte hade det så. Jag antar att hon har rätt.

2009-09-08

Vad har man råd med idag?

Ibland kan man faktiskt bli påmind om vad man faktiskt har på banken och bli enormt förvånad. Jag satt på jobbet och bläddrade i lite tidningar och rätt som det var låg nån köp/sälj tidning där med en massa bilar. Jag är ingen bilägare men kan av nån anledning tycka det är kul att titta på bilar sådär ibland. Bläddrade runt lite och så fick jag se en sån där läcker Corvette mörkblå för 299.000:- kronor. Då fick jag mig en tankeställare att jag kan ju faktiskt gå och inhandla en sådan kontant. Lite lustigt när man inser vad man är kapabel till att göra om man skulle vilja. Men nu har jag inga planer på nån Corvette eller nån annan sportbil heller. Men det är lite kul att sitta och titta sådär och kolla vad man har råd med för tillfället, det sporrar en till att kämpa ännu mer.


2009-09-06

Tänka på sitt välmående

Denna månad hade jag kunnat sparat mer än vad jag gjorde. Men jag ville känna att jag hade lite mer marginal just den här tiden på året. 1-2 månader om året vill jag iaf kunna skämma bort mig själv lite grann. Kanske käka ute 1-2 gånger i veckan eller liknande. Så det har blivit så sedan jag fick förra lönen. Har lite andra utgifter som jag behöver ta tag i under denna månad med. Så lämnade kvar nästan 2.000:- kronor extra på personkontot mot vad jag brukar. Har även känt mig lite slö dom senaste veckorna pga att det är väldigt mycket att göra på mitt jobb för tillfället. Jobb bara dränker en av nån anledning. Men försöker ta det i långsam takt och sätta mitt välmående i första rummet.



2009-09-01

Räntehöjning i vår?

Både Nordea och SEB tror på höjningar av reporäntan redan i början av nästa år, det skulle gynna mig mycket personligen och jag håller tummarna för att deras prognos stämmer så mycket som möjligt och att reporäntan hamnar på över 3% redan 2010-2011.

Detta gynnar dock inte alla, men jag ser ljust på dom nyheterna och hoppas att det stämmer på sikt.