2009-08-27

Tät fast det inte syns?

Det är lite roligt att i dagens läge när man ser människor ute eller om man pratar med nån på jobbet eller hos vänner eller vilken person som helst så har man inte den blekaste aning om den personen har mycket pengar eller inte. Häromdagen så fick jag till exempel reda på att vi har väl ett flertal miljonärer på mitt industrijobb bara. Det tycker jag är rätt intressant. Vanliga arbetare som sliter fast dom inte äns behöver göra det. Det säger verkligen nåt om vilken moral och inställning folk har. Sen har vi dock personer som kämpar tills nästa lön och som är glada om dom har tusen kronor kvar när allt är betalat. Jag själv ser mig som en medelmåtta. Jag har det inte dåligt, och jag är ingen mångmiljonär.

Jag vet att jag varit och dragit lite om ämnet tidigare, men det är nåt med det hela som gör det intressant. Mångmiljonärer som avskyr stureplan och märkeskläder finns det gott om. Det gör mig faktiskt glad på ett sätt. Det bevisar faktiskt att alla inte blir statusgalna bara för att man har ett välfyllt bankkonto.

En på mitt jobb har ett hus som är värderat till över femton miljoner här i Stockholmstrakten, och när man ser han på jobbet så tror man killen får kämpa fram tills nästa lön. Men ack så fel man kan ha. Han har dessutom råd att vara tjänstledig ett halvår i stöten. Hmm..undrar varför?

Det är inte många som känner mig och vet att jag har 442.266:- kronor som ligger och samlar damm. Det är endast en person i dagsläget som vet det. Sen vet min mor att jag har en hel del. Men that`s it.
Jag kan tänka mig hur en del nära vänner skulle reagera om dom fick reda på det. Jag skulle väl få höra ekonomiska pikar för resten av årtiondet. (Kommer publicera ett tidigare opublicerat inlägg om det närmaste veckan) och det är inget som jag vill uppleva igen.

2009-08-25

Sparande Augusti

Ja då har lönen kommit och jag la undan +6.100:- den här månaden.
Har uppdaterat mitt totala sparande samt årets sparande som finns längre ner i högermarginalen.
Har lite inköp som jag funderat på denna månad, men blir dom inte av så kanske det blir en extra insättning senare.

2009-08-23

Inför nästa lön

Dom här sista dagarna till lön har gått riktigt bra måste jag informera om. Jag har till och med över 100:- kronor kvar på kontot tills dess, och ändå har jag handlat två gånger plus att jag skämde bort mig med en pizza häromdagen för hela 52:- kronor.
Tror jag får en hyffsad lön på tisdag med så det känns ännu bättre.

Läste om att M ville ha ännu mer skattesänkningar. Ja det ger ju mig runt 200:- mer i månaden att spara så mig stör det inte precis. Hur ser ni på det?

2009-08-21

Funderingar och tankar

Jag har alltid levt i den här hypen att alla ska köpa sin bostad. Jag har vägrat att ta den vägen. Jag vill inte ha nåt stort lån på axlarna, eller en saftig hyra där. Mitt mål var att ha en hyreslägenhet som inte kostar så mycket och det har jag i dagens läge. Billig hyresrätt och en stor buffert. Check!
Båda delarna har jag uppnåt och jag har till och med uppnåt ett rimligt bra betalt halvtidsjobb så jag har många timmar fritid och har tid för mig själv och det jag känner för att göra.

Funderade på det idag att, fan vad bra jag har det precis just nu. Ser och hör många i min ålder som inte har ett skit av vad jag har. Tråkigt men sant. Många är runt trettiostrecket och bor hemma hos morsan samt är panka och driver runt på dagarna utan nån som helst inkomst. Been there done that! Men det var för ca två och ett halvt år sedan nu. Men jag var i alla fall inte pank då.

Så länge livet är som det är idag kan jag bara fokusera på att spara cash och leva bra och titta rakt fram och hoppas att delmål efter delmål faller in i framtiden.


2009-08-19

Student på heltid?

Fram tills nästa tisdag (25/8) har jag 352:- kronor på personkontot. Det ska väl gå an fast det är helg strax med. Ibland blir det så och man får stå ut nån vecka och leva på gränsen till utrotning. Ska kila och göra ett sista besök i nån av våra butiker här där jag bor och göra lite mat inköp som skall räcka tills dess. Jag funderade på det häromdagen att, jag lever mer eller mindre som en student gör i dagens läge. Fast å andra sidan så är jag rätt van vid det och har inga kräsna intressen som stryper ekonomin.

Jag har en gammal bekant som jag kan berätta lite kort om. Han lever på samma pengar som mig varje månad fast då sparar han inget. Han jobbar minimalt på sin fars företag endast så mycket så han har pengar till mat och räkningar, sen rör han inte ett finger mer utan är hemma och njuter av sin fritid. Man kan tycka att killen är lite slö när man hör det. Men han gör inte mer än vad han verkligen behöver här i livet. Men om han vill ha extra pengar till nåt så finns det inget att ta ifrån utan då måste han öka timmarna på sin fars företag, det har han gjort nån enstaka gång när han velat köpt nåt. Ja man ska inte slita ut sig i onödan.

2009-08-17

Ny valuta

Hörde för ett tag sedan att vi kanske i framtiden skulle ha en ny folkomröstning om vi skulle införa euron i Sverige. Tror det var nåt parti som ville ta upp frågan igen, minns inte exakt. Om det skulle hända så skulle det bli tufft att bli miljonär i det här landet. Då sänks väl ens nuvarande saldo med cirka tio gånger. Det låter inte kul tycker jag. Jag personligen vill ha kronan kvar. Men det är delade meningar där hos mycket folk. Kanske mest hos folk som reser mycket pga att dom slipper hålla på växla och liknande när dom ska utomlands. Men om det inträffar får man väl sticka till Norge eller Danmark om man vill ha ett högre saldo på bankkontot. Eller varför inte Island.



2009-08-16

Bråk om pengar (Opublicerat)

För ett par år sedan så gick min morfar bort och det var jättejobbigt för alla i släkten. Men när någon går bort så måste ju några eller delar av släkten, vänner ta tag i att rensa upp boendet med mera. Min morfar hade en bostadsrätt som var värd runt 190.000:- - 210.000:- minns inte det exakta beloppet på lägenheten, men det jag skrev är rätt nära. Det visste inte alla i min släkt först. Men när vissa i min släkt fick reda på det så var dom hjälpsamma till tusen. Veckorna efter så rensades lägenheten på saker och det var rena loppmarknaden borta i lägenheten. Städningen var slutförd och det togs hjälp av mäklare och anordnades med begravning.

Det som hör till den här historien är att innan min morfar gick bort så smörades det nåt oerhört för honom när han väl skulle skriva sitt testament. Vilket resulterade i att min ena morbror endast fick en bil som var värd ca 20.000:- medans min andra morbror fick kontanter på drygt 80.000:-. Den som smörade mest fick mest i det här fallet, och det uppstod genast splittringar i släkten redan efter det kom fram. Det var runt 7 år sedan nu och ingen av dom har pratat med varann sedan dess.

Jag var den enda personen som inte dök upp i lägenheten och rotade och hade mig. Jag ville inte se dom hålla på som om det vore julafton framför mig. Jag hade bara blivit skitförbannad. Den enda som brydde sig var min mor och det vet jag. Men resten hade inte besökt min morfar på åratal innan han gick bort. Lite lustigt att mina kusiner var på plats med. Dom hade väl inte satt sin fot där på över tio år. Jag tycker dom är riktiga äckel hela bunten. Jag har aldrig gillat dom och kommer heller aldrig att göra det.
Dom roffade åt sig 75% av sakerna som fanns i lägenheten och uppe på vinden. Smycken, möbler, kläder och diverse prydnadsföremål skröts det om efteråt. Var det någon av dom som tänkte på morfar? Det finns inte en chans att dom gjorde det. Dom såg bara möjligheten att införskaffa sig lite pengar och gratis saker.

En sak som jag inte nämt om min ena morbror som fick dom dryga 80.000:- kronorna är att han är en sån person som har väldigt mycket pengar. Väldigt gott ställt! Han har till och med landställe på en egen ö ute i skärgården. Det komiska var att innan morfar gick bort så sa han till min mor att, "Jag behöver inte några pengar och vill inte ha det heller för jag har det redan så gott ställt" Ja, vi vet ju hur det blev med det. Han ändrade sig visst senare. Han har försökt bjudit ut mig till sitt landställe men jag vill inte sätta min fot där över huvudtaget, jag blir inte imponerad av hans landställe ett dugg, så där kan han sitta och häcka med sin giriga fru bäst han vill.

När det gäller minnes saker så har jag en enda sak kvar, det är en fiskekniv som jag fick av morfar runt 1995. Jag ville inte profitera och vara en asgam. Men jag hoppas han fick se hur dom höll på när han gick bort och att jag inte var en av dom.


2009-08-14

Kontanter vad är det?

Förra helgen så hade jag kontanta papperspengar hemma i form av tre hundralappar. Helt plötsligt så kändes det lite underligt på nåt sätt då jag nästan aldrig sett kontanta pengar på över femton månader sen jag skaffade bankkortet. Jag hanterar aldrig pengar i kontant form sedan dess. Gör folk det nuförtiden? Jag använder kort till precis allt. Räkningarna går via internet, samt handlar jag mat, prylar ect så går det ju på kortet. Har nästan glömt hur en tusenlapp ser ut.

Brukar ni känna samma sak?

2009-08-12

Ekonomisk ångest

Idag när jag satt och läste lite bloggar så blir det ju ibland att man hamnar på nån blogg som har ett ämne som skiljer sig från sitt eget man skriver om. Idag hamnade jag på en massa inredningsbloggar och tittade runt lite. Jag tänkte lite komiskt för mig själv att, kanske inte lönt att dra nån kommentar för då kanske jag ger dom lite ångest när dom väl besöker min blogg. Kanske ger dom som älskar att spendera pengar på inredning hela dagarna nåt att fundera på. Lite tankar bara. Inte säkert att det blir så, men har märkt att en del fått upp ögonen efter besök hos en del ekonomibloggar, fast det tycker jag är bra att folk stannar till och får sig en ekonomisk funderare.

2009-08-10

Ser ljust på framtiden

Funderade häromdagen på exakt när jag når miljonstrecket och räknade lite på det.
Idagens läge när det är 2009 har jag +436.166:-

Jag räknar med att kunna spara ca 5.000:- minst i månaden dvs 60.000:- om året.
Då har jag följande år såhär mycket. (Har ej räknat in bankräntor eller liknande nu). Men det tillkommer ju. Men omöjligt att veta hur mycket det hamnar på i framtiden.

År 2010 Juli ca +496.166:- ( Räknar med +500.000:- lite tidigare under året)
År 2011 Juli ca +556.166:-
År 2012 Juli ca +616.166:-
År 2013 Juli ca +676.166:-
År 2014 Juli ca +736.166:-
År 2015 Juli ca +796.166:-
År 2016 Juli ca +856.166:-
År 2017 Juli ca +916.166:-
År 2018 Juli ca +976.166:-
År 2018 25:e december +1.001166:-

Nu har jag räknat på minimum sparandet dock, så det kan mycket väl bli tidigare. Men det här datumet och året är det absolut senaste, plus att ingen ränta är medräknad.


2009-08-07

Statusjakt (Opublicerat)

I dagens Sverige så duger man inte i mångas ögon om man inte har dom senaste märkeskläderna eller har en vräkig bil att visa upp. Det som skrämmer mig mest är att det är så många som tar detta på fullt allvar. Folk tar både stora lån och riskerar hela sin tillvaro för att kunna simma i gräddfilen, åtminstånde som det ser ut på utsidan. Är detta så viktigt för folk? Jag förstår inte hypen kring detta fenomen, och jag kommer förmodligen aldrig göra det heller om jag ska vara ärlig. Beror det på våran uppväxt? Beror det på människorna vi umgås med i nuet? Vill ingen vara sämre än nån annan, utan måste folk hävda sig mot varandra?

Jag har inget emot folk som har tonvis med pengar, har inget emot folk som har det dåligt ställt. För mig spelar det ingen roll om du bor i Danderyd eller om du bor i Rosengård. Jag bryr mig inte om nån handlar second hand eller springer i vräkiga butiker. Men det läskiga är att det finns många där ute i landet som gör det på fullaste allvar. Tjänar du inte si och så mycket eller åker du runt i en volvo från sent nittiotal så vänder dom dig ryggen och vill inte ha in dig i sin kompiskrets eller tillvaro.

Kom att tänka på "Wannabe brats" i det här läget. Det finns det en hel del av kring Stureplan och liknande. Förstår mig inte på dom faktiskt, men jag kan tycka dom är lite komiska som gör allt för att passa in utan att dom har en spänn på fickan. Är dom inte rädda för att bli avslöjade när dom hänger med dom riktiga "bratsen". Måste säkert ha en hel hög med ursäkter och vita lögner på fickan istället för cash.


2009-08-05

Hemliga alster

Har suttit och skrivit tre inlägg senaste tiden som jag inte publicerat av nån annledning. Handlar bland annat om avundsjuka, statusjakt, och lite om min morfar och det när han gick bort för många år sedan. Ska väl försöka publicera dom här framöver. Kanske får göra tre delar av opublicerade inlägg. Blir ibland att jag skriver saker som inte hamnar på bloggen. Ska gå igenom dom inläggen som finns och kolla om nåt åker upp senare.

Äger du allt i ditt hem?

Det finns många som har fina saker i hemmet men det betyder inte att dom är fullt betalda. Själv har jag alltid betalat allt jag har i min lägenhet kontant. Avbetalningar existerar inte för mig och jag skulle aldrig någonsin ta en.Har jag inte pengar till det jag vill köpa så köper jag det inte utan väntar tills jag har det Så äger ni allt i ert hem?