2009-04-29

Fond nummer tre

Såg att jag hade några extra hundringar över på kontot och satsade dom i en räntefond. Så det blev +300:- i en ny färsk fond för mig. Hellre att jag lägger in dom där än att man impulsshoppar nåt smått och onödigt för dom.

2009-04-28

Pengar, ledighet och prioriteringar

Såg Minnas "actionlist" och det fick mig att fundera lite.


Jag har avsatt lite ledig tid och ska umgås mer med vänner och min flickvän.
Blir i slutet på maj 4 dagar ledigt, men också nu till helgen 3 dagar ledigt.

Ska planera in ett köp i höst av en bärbar dator ( kostnad ca 5.000:-)
Kommer alltså ha en månad där jag inte kommer avsätta så mycket till sparandet utan göra nåt kul för pengarna som blir över på kontot, därav datorn. Blir förmodligen i augusti eller september.

Har även mindre utgifter till min lägenhet som jag ska ordna under sommaren 2009.


Det var tre saker som dök upp i mitt huvud. Det har väl blivit rätt hård fokusering på sparandet en rätt lång tid för mig. Jag känner att jag behöver ha nån månads paus sen och hitta på nåt kul och belöna mig själv och mina nära.

2009-04-27

Lyxfällan

Jag brukar titta på Lyxfällan jämt när det visas. Jag blir inte så värst förvånad längre när jag ser nån som har extrema skulder och lever långt över sina tillgångar. Det är rätt vanligt i Sverige, vanligare än man tror. Bakom fina husfasader och bilar för flera hundra tusen så döljer sig ofta stora skulder och nån person som lever för dagen i all ära.

Men det är väl dagens korkade lyxstatus som många måste leva efter. En del måste ha en viss bil eller bo i ett visst område för annars passar man ju inte in, och det kan snabbt bli pinsamt bland vänner och bekanta.

Jag kan känna mig väldigt nöjd när jag ser på programmet. Får genast ett stort lugn när jag ser hur en del sköter sin ekonomi. Lån efter lån och kreditkort efter kreditkort, och en del vet inte ens vart pengarna tagit vägen. Då brukar jag skaka på huvudet och le lite grann.

Jag tycker dom skulle kunna öka säsongerna till 100 program om året, för så många tror jag behöver hjälp med sin ekonomi i det här landet i dagens läge. Lyxshoppingen har spårat ur helt och hållet!

Varför ta saker på avbetalning med höga räntor eller liknande, när man kan försöka spara ihop till den där tv:n eller datorn som man nu vill ha. Allt går ju faktiskt att ordna utan att ta dom där bedrövliga lånen. Jag vet inte om det handlar om lathet eller att man inte bryr sig så mycket om vad som händer med lånet i efterhand.

Jag tycker verkligen att man ska ta en stor funderare innan man ska ta ett lån. Oavsett vad det är för typ av lån. Samma gäller användandet av kreditkort, måste man verkligen använda hela kortet eller kan jag lägga undan lite pengar varje månad till exempel. Det finns sätt och det finns sätt. 

2009-04-25

Redovisning april



Mitt sparande såhär långt:

Januari: +8.182:-
Februari: +6.405:-
Mars: +4.915:-
April: +21.710:- (Varav +14.577:- i skatteåterbäring & +2.500:- i fonder)

Totalt sparat under året +38.712:- av 50.000:-kronor.

2009-04-24

Sparande april

Då har jag äntligen delat upp lönen för april månad.

Det blev totalt +7.133:- sparat varav +2.500:- hamnade på fonder.

På sparkontot + 4.633:-
Fonder +1.600:- (Klimatfonden) +900:- (Ryssland)

Uppdaterat! Mitt totala sparande plus årets sparande syns längre ner i högermarginalen.




2009-04-21

Väntat på lönen

Denna månad har jag väntat på nästa lön som kommer på fredag otåligt, vill bara ha in den på kontot så jag kan börja dela upp den till sparandet.  Ska sätta tillbaks 2.500:- på sparkontot som jag lånade någon vecka till fonderna. Sen ska jag trycka in ytterligare 4.000:- på sparkontot.

Redan efter några dagar så märks det på mina fonder att det svänger hit och dit, tror det bästa är att inte fundera så mycket hur det går där utan att bara låta det vara.

Kan det inte bli fredag nån gång!

Mina två inköpta fonder

Har investerat lite blygsamt i två fonder nu. Det blev totalt 2.500:- som jag avsatte till dom två. Den ena la jag in 1.600:- i och den andra fick 900:-.  Har redan gått med plus i kassan så det känns roligt.

Det blev två fonder på Nordea. Båda är högrisksfonder.

Klimatfonden (1.600:-) och Rysslandsfonden (900:-) 


2009-04-17

Denna månads sparande

Denna månad när min lön kommer in så kommer jag nog sätta av lite till fond/fonder. Så det blir bara 2-3000:- som går till sparkontot.
Men det blir förmodligen bara denna månad, för sen kommer jag koncentrera mig på delmål nummer 8.
Ska fundera ut en ny fond att investera i fram tills den 24:e då min lön kommer. Så kommer ha åtminstånde två olika fonder med ca 2000:- i båda som en grund. Kan fylla på framöver om jag känner för det. Men framöver vill jag ha ett mål med fonderna och det är att jag vill ha minst två fonder med ca 10.000:- investerade i båda.

Idag fyller jag faktiskt år. Jag önskar mig pengar av er läsare! Haha!  Nej, skämt & sido!

2009-04-16

Har köpt en fond

Har idag lagt en köporder på en fond för 1.000:- kronor. Kommer lägga in mer framöver där. Men känner mig för lite lätt nu i början. Har aldrig ägt fondandelar tidigare, men det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. Ska berätta mer framöver.

2009-04-12

Buffert och framtid

Har ofta fått frågan när jag började spara och jag fick den i en kommentar häromdagen med. Nämligen, vad ska du göra med dina pengar? Mitt svar på den frågan är inte så enkelt. Det finns många möjligheter och val man kan göra självklart, i nuvarande läge så finns bufferten där som en trygghet i vardagen så att säga.  För mig personligen så är det en lugnande känsla att veta att jag har den bufferten ifall nåt olägligt skulle inträffa till exempel. Jag sover betydligt bättre nuförtiden än jag gjorde när jag gick i gymnasiet till exempel. 

Har bekanta som har kronofogden efter sig och sitter på socialbidrag sen nåt år tillbaks. Den sitsen vill man inte hamna i, och jag har sett till att jag inte skulle hamna där tidigt i mitt liv.

Men åter tillbaks till den ursprungliga frågan, vad ska jag ha bufferten till?
Ja, man kan ju göra mycket som sagt. Drar lite alternativ som man kanske har lust med längre fram i livet:

  1. Trygga pensionen
  2. Gå tidigare i pension med rätt många år
  3. Köpa hus
  4. Bara låta bufferten vara och ha den som fortsatt trygghet livet ut
  5. Investera i saker som känns rätt
Det är väl min topp fem lista på saker som jag förmodligen kommer hålla mig efter i framtiden.

2009-04-09

Ledighet och pengar

Idag är det ju många som kommer ha några extra dagar ledigt. Det som är farligt är att det är lätt hänt att man börjar spendera lite extra mycket inför helger och liknande.  Så tänkte bara skicka ut en liten påminelse till alla att håll i plånboken lite extra och börja inte slösa pengar som ni kunde ha sparat. Själv kommer jag ta det extra lugnt med mina slantar.

2009-04-08

Mina mål

Kom att tänka på hur viktigt det är att ha mål upplagda som man kan fokusera på när man sparar. Själv har jag haft väldigt många mål, har lyckats med en hel del när jag tänkte efter. Jag har ju inte suttit på den summan jag har idag hela livet precis, utan det har varit en lång väg hit där jag befinner mig just nu. 

Jag kom ihåg mitt första mål som jag hade, satt och funderade på det häromdagen hur viktigt det var för mig att ta mig dit. För när man klarat av ett mål då öppnas genast nya dörrar och stigar till fler mål. Tänkte visa vilka mål jag har haft från början tills idag i summor. Gör en lista nedan:

  1. +25.000:-
  2. +50.000:-
  3. +100.000:-
  4. +200.000:-
  5. +250.000:-
  6. +300.000:-
  7. +400.000:-
  8.  450.000:- (-29.339:- kvar)
  9.  500.000:- (-79.339:- kvar)

Har haft lite olika summor som mål till mål som ni ser ovan. Men det känns viktigt att inte sätta upp alltför stora avstånd då man lätt kan tycka det känns jobbigt att fortsätta spara. Men har haft stora intervaller tidigare, men nu ska jag köra på lite mindre framöver. Nu är det mål nummer 8 jag ska ta hem, sen kommer mål nummer 9 kännas extra spännande.

2009-04-07

Ny undersökning om sparande

Då har jag tagit bort min gamla undersökning och lagt till en ny, denna också om sparande.
Den gamla ser ni nedan samt resultatet.




2009-04-06

Första miljonen

Satt och funderade på när jag personligen skulle nå en miljon på mitt sparkonto. Ja, det kommer ju dröja några år kan jag säga. Men jag är inte den som viker mig så lätt. Jag kommer ha den summan på kontot i framtiden det vet jag. Det är bara att köra på och inte fastna i nån konstig lyxshopping under tiden. Jag är snart halvägs så jag vet ju att det går om man anstränger sig lite. 

Men en del av mig vill inte tokspara heller. Jag vill kunna leva lite bra trotts att jag sparar.
Men så länge det flyger undan några tusenlappar i månaden så är vi på rätt väg.

Kvar att spara 579.339:-


2009-04-04

100 röster

Ser att jag precis fått in drygt 100 röster på min fråga i spalten till höger. Det är också kul at se att alla alternativ är ifyllda på köpet. 75% har under 100.000:- sparat. Vilket var rätt väntat. Även kul att se att folk har lite undanstoppat. Nu ska man ju ta dom här rösterna med en nypa salt. Tror säkert det är några som småfuskade lite. Men jag skulle tippa på att 90% var rätt ärliga i min lilla undersökning. 

2009-04-01

Skattepengar

Jag har då äntligen fått hem min deklaration och det såg mycket lovande ut.
Jag fick tillbaka +14.577:- kronor.

Dom pengarna ska givetvis läggas till resten av mitt sparande.
Dom inkommer väl nångång i maj skulle jag tippa.

+406.084:-
  +14.577:-
=
+420.661:- totalt.

Mitt sparande såhär långt under året:

Januari: +8.182:-
Februari: +6.405:-
Mars: +4.915:-
April: +14.577:- (Blir mer insatt den 25:e)

Totalt sparat under året +34.079:- av 50.000:-kronor.